Ortodonție Oradea

Igienă dentară

Ortodonție Oradea Igienă dentară

igiena dentara-cand-porti-aparat-dentar

Tratamentul ortodontic are ca scop principal îmbunătățirea mușcăturii și alinierea dinților. Mulți oameni aleg și acest tratament pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților și feței. Datorită avansurilor tehnologice, îndreptarea dinților se poate face la orice vârstă.Totuși, purtarea unui aparat dentar necesită o atenție specială la igiena dentară. Dacă resturile de mâncare nu sunt îndepărtate corect, se poate forma placa bacteriană, ceea ce crește riscul de gingivită și carii dentare.Este esențial ca pacienții care poartă aparat dentar să își spele dinții cel puțin 2 minute, de 3 ori pe zi, după fiecare masă. De asemenea, igiena aparatului dentar trebuie realizată cât mai curând posibil după fiecare masă.

Produse de igienă pentru persoanele cu aparat dentar

Există câteva produse și accesorii de igienă dentară care te ajută să îți păstrezi dantura impecabilă, chiar și atunci când porți un aparat ortodontic pe termen lung.

Apa de gură

Apa de gură este sigură pentru igiena aparatului dentar, deoarece nu afectează bracket-urile metalice sau transparente, nici arcurile. Totuși, apa de gură cu alcool poate crește sensibilitatea dinților, un lucru cu care se confruntă mulți purtători de aparat dentar. Este recomandat să folosești apă de gură cu xylitol, care ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene.

Ața dentară

Ața dentară ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare dintre dinți, în special în zonele unde apa de gură nu poate ajunge. De asemenea, contribuie la prevenirea formării tartrului. Este mai eficientă dacă o folosești împreună cu periajul dentar.

Sfaturi pentru folosirea aței dentare:

  • Curățarea dinților și a aparatului dentar ar trebui să dureze aproximativ 15 minute.
  • Taie o bucată de ață dentară de aproximativ 45 cm.
  • Folosește ața în fața unei oglinzi.
  • Înfășoară capetele aței în jurul degetelor arătătoare.
  • Apasă ușor ața între dinți și mișcă în sus și în jos (poți folosi și degetul mare dacă e nevoie).
  • Curbează ața la baza fiecărui dinte pentru a curăța sub gingie.
  • Nu forța ața pentru a evita ruperea sau rănirea gingiei.
igiena dentara-cand-porti-aparat-dentar

Dușul bucal

Dușul bucal este un instrument sigur și util pentru curățarea zonelor greu accesibile ale aparatului dentar. Totuși, nu poate înlocui ața dentară, deci este recomandat să le folosești împreună.

Irigatorul bucal ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare rămase sub arcurile aparatului dentar. Este mai ușor de folosit decât ața dentară, fiind ideal pentru cei care nu sunt foarte îndemânatici.

Poți folosi dușul bucal după fiecare masă.

Periuța de dinți electrică

Mulți se întreabă care dintre periuțele dentare este mai eficientă: manuală, electrică sau sonică. Studiile recente arată că periuța sonică reduce mai mult gingivita, placa dentară și sângerarea gingivală decât periuțele manuale și electrice clasice.

Cercetările compară eficiența periuțelor electrice și sonice cu cea a celor manuale și arată că periuțele manuale sunt mai puțin eficiente. De asemenea, periuțele electrice nu cauzează leziuni ale țesuturilor moi, așa cum se credea anterior.

În ceea ce privește pasta de dinți, studiile arată că cele cu 1000 ppm fluor protejează mai bine smalțul decât cele cu 500 ppm fluor.

Zâmbetul tău merită cea mai bună grijă!

Clinica noastră de ortodonție folosește tehnologii moderne pentru a-ți reda frumusețea și sănătatea danturii. Programează-te astăzi!

Contactează-ne acum!
aparat dentar fix

Cum să ai grijă de aparatul dentar fix

Pentru persoanele care poartă aparat dentar fix, este important să meargă regulat la programările pentru activări și să viziteze medicul dentist pentru îndepărtarea tartrului, tratarea cariilor mici și a problemelor gingivale. Medicul poate face și tratamente de fluorizare pentru a proteja smalțul dinților.

Aparatele dentare fixe sunt folosite atunci când problemele dentare sunt mai serioase și necesită corectare pe o perioadă mai lungă. Acestea nu pot fi scoase decât de medicul ortodont, iar curățarea dinților devine mai dificilă.

Cum trebuie să curăți dinții când porți aparat dentar fix:

  • Folosește o pastă de dinți cu fluor, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, previne formarea tartrului și curăță aparatul dentar.
  • Folosește o periuță cu peri moi și fă un periaj ușor. Nu folosi o periuță cu peri duri, deoarece poate deteriora aparatul.
  • Curăță cu atenție bracket-urile și sârmele aparatului dentar. Fiecare bracket trebuie periat separat, iar în special zona șuruburilor de fixare trebuie curățată cu grijă.
  • zonele greu accesibile, folosește o periuță interdentară, care are o formă specială pentru a ajunge în locurile dificile.
  • La final, clătește-ți gura cu apă de gură sau cu un duș bucal. Acest pas ajută la eliminarea resturilor de mâncare și împrospătează respirația, reducând riscul formării plăcii bacteriene și al tartrului.
  • Dacă observi piese sau fire care s-au desprins, programează imediat o vizită la medicul ortodont, pentru că aparatul dentar poate să se strice sau să se desfacă o sârmă.

Alimente de evitat în timpul purtării aparatului dentar fix:

  • Popcorn
  • Pâine prăjită
  • Bomboane tari
  • Chipsuri
  • Fructe tari (nuci, semințe)
aparat dentar fix

Cum să ai grijă de aparatul dentar mobil

Aparatul dentar mobil este făcut din metal, ceramică sau material acrilic și poate fi îndepărtat ușor de pacient. Acest lucru îl face mai simplu de curățat în comparație cu aparatul dentar fix.

Este recomandat să păstrezi aparatul dentar mobil într-o cutie specială din plastic, pentru a preveni îndoirea arcurilor care îl fixează pe dinți.

În timpul meselor, este important ca pacientul să își scoată aparatul dentar pentru a evita ruperea sau deformarea sârmelor.

Sfaturi pentru curățarea și îngrijirea aparatului dentar mobil:

  • După fiecare masă, pacientul trebuie să își spele dinții înainte de a pune din nou aparatul ortodontic.
  • Nu se recomandă consumul de sucuri acidulate sau dulciuri atunci când se poartă aparatul dentar, deoarece zahărul poate face aparatul lipicios și îl poate deteriora.
  • Se vor folosi soluții speciale de curățare. În fiecare zi, aparatul dentar trebuie lăsat într-un recipient cu această soluție pentru câteva minute, pentru a-l curăța și a preveni bacteriile.
  • Nu folosi pastă de dinți pentru curățarea aparatului dentar, deoarece aceasta este abrazivă.

Recomandări și sfaturi pentru igiena dentară

Pentru persoanele care poartă aparate dentare mobile, nu sunt necesare măsuri suplimentare, doar să urmeze o igienă dentară corectă.

Pentru cei care poartă aparate dentare fixe, regulile sunt mai stricte. Aceștia trebuie să evite alimentele care conțin mult zahăr și băuturile acide. În timpul tratamentului, dinții devin mai sensibili la carii, așa că trebuie să acorde o atenție suplimentară igienei, prin:

  • Folosirea unor produse suplimentare pentru igienizare.
  • Curățarea dinților după fiecare masă.
  • Evitarea alimentelor care pot deteriora aparatul fix.
  • Evitarea alimentelor acide (precum sucurile de fructe, iaurtul și oțetul), deoarece acestea pot slăbi smalțul dinților și accelerează deteriorarea părților metalice ale aparatului fix.
  • Bracketurile și arcurile pot conține metale care pot provoca alergii, cum ar fi nichelul, cromul și cobaltul. Alergiile se pot manifesta prin afte bucale și iritații ale mucoaselor.